De oven en magnetron in ons huis hebben we geerft van de vorige bewoners. Ze zijn 14 jaar oud. De deur van de oven ging al enige tijd niet meer goed dicht. Ja en als dan ook nog de deur van de magnetron afbreekt wordt het tijd om de boel te vervangen.
Dan ga je nadenken over wat je eigenlijk nodig hebt. Ik wou graag een stoomoven. Dat gaat ons helpen gezonder te eten. Een magnetron is erg handig voor ontdooien. En in de grote nis (60 cm) moet natuurlijk een volledige oven. We zijn een groot gezin met drie kinderen en willen hele kippetjes en kalkoen in de oven kwijt kunnen. Mijn vrouw stelt pyrolyse als voorwaarde. Uit ervaring blijkt dat ovens zonder pyrolyse, ook al hebben ze nog zo’n goede katalytische wanden, toch op den duur smerig worden.
We hebben twee nissen, een magnetrons van 38 cm en een ovennis van 60 cm waar we drie functies in willen: oven, magnetron en stoomoven. Nu blijkt dat de keuze voor de 38 cm nis heel beperkt is. Ja een magnetron. Maar 60 cm ovens met de combinatie van stomen en pyrolyse zijn er niet. Wel added steam, vitasteam of hoe het ook mag heten, maar niet echt stomen. Dus heb ik besloten om de nis van 38 cm te vergroten naar 45 cm.
Nis vergroten van 38 cm naar 45 cm
Het vergroten van de nis blijkt minder moeilijk dan gedacht. De bovenste plank heb ik met een oscillatietool zo strak mogelijk langs de wand afgezaagd en vervolgens 7 cm hoger gemonteerd met metalen L profielen. Aan de onderkant staat dat lelijk, maar niemand die dat ziet nadat de nis gevuld is met een nieuwe oven. Aan de bovenkant netjes afgewerkt met kit en klaar. Het deurtje van de kast boven de nis heb ik simpelweg ook 7 cm hoger geplaatst. Dat deurtje steekt nu aan de bovenkant een beetje uit, maar dat staat eigenlijk wel leuk.
Nieuwe ovens kiezen
Met een 45 cm nis is de keuze plotseling een stuk groter. Ik heb gelezen dat je de stoomoven altijd boven moet plaatsen. Dit heeft te maken met de stoom die ontsnapt als je de oven open doet. De stoomoven moet dus in deze 45 cm nis. Miele heeft een interessante serie combi apparaten met magnetron en stoom. In de onderste nis kan dan een grote oven met pyrolyse. Dat zou een mooie oplossing zijn, maar is erg duur. Bovendien is het bij Miele zo dat het bedieningspaneel verandert naarmate je kiest voor een meer geavanceerd model in de serie. Als je bij een van de twee apparaten kiest voor een geavanceerd model, moet je dat bij de ander ook doen om de look en feel consistent te houden. Hetzelfde verhaal bij Siemens. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij Bosch Serie 8. Alle apparaten van deze serie hebben hetzelfde bedieningspaneel dat nog handig is ook. Bosch heeft geen magnetron stoom combi. Ze hebben wel grote ovens met magnetron functie. Onder hebben we gekozen voor zo’n beetje het topmodel. Pyrolyse, bratometer (kerntemperatuur sonde), baksensor, added steam (geen full steam), magnetron functie. Boven de goedkoopste serie 8 oven stoomoven combi. We hadden ook een pure stoomoven kunnen nemen, maar de combi heeft veel voordelen: de ovenruimte is groter, er kunnen dezelfde bakplaten in als de grote oven en er mogen siliconen bakvormen in. In de grote oven met baksensor mogen geen siliconen vormen omdat die blijkbaar de baksensor stuk kunnen maken. Maar die kunnen nu dus wel in de bovenste oven.
Twee ovens
Vaak gebruik ik de bovenste oven om groente te stomen en de onderste als magnetron en/of oven. Maar in de praktijk blijkt het hebben van twee conventionele ovens ook heel handig. Als mijn vrouw muffins bakt in de kleine, kan ik de onderste voor het eten gebruiken. Je kan twee pizza’s tegelijk bakken, of je gebruikt de ene om een gerecht warm te houden terwijl de ander bezig is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten