vrijdag 27 januari 2017

Siliconen

Al jaren gebruiken we siliconen keukengerei. Siliconen spatels, pannenlikken en bakvormen. Nooit heb ik er bij stilgestaan of het gebruik van al die siliconen spullen nou eigenlijk wel gezond is. Tot ik las in de handleiding van mijn nieuwe oven dat er geen siliconen bakvormen in mogen. De siliconen zouden de baksensor stuk maken. Hoezo maken siliconen de baksensor stuk? Dat moest ik uitzoeken.

Het blijkt dat siliconen een probleem hebben bij hoge temperaturen. Het Belgische testaankoop heeft een onderzoek gedaan https://www.test-aankoop.be/voeding/voedselveiligheid/dossier/siliconen-bakvormen. Vanaf 150 graden, maar vooral boven de 200, ontbinden siliconen in siloxanen die in je muffins en je oven terechtkomen en dat geld ook voor de toevoegingen. Hoe ongezond dat is weet ik niet, maar het is erg genoeg om de baksensor te beschadigen. Dat is toch niet zo’n prettig idee. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten