Bij de ovens die we gekocht hebben (zie eerste post) zaten briefkaarten voor het bestellen van een kookboek speciaal voor de oven in kwestie. Voor de grote oven was het boek gratis, aan te vragen op http://www.cookbook.bosch-home.com. Voor de compacte oven met stoomfunctie wordt een bijdrage van 16 euro gevraagd. Vroeg met af of de twee boeken identiek zijn?
Dat blijkt niet het geval. Er is wel overlap. Het boek voor de stoomoven bevat gerechten waarvoor je moet stomen, iets wat met de grote oven niet kan, en het boek voor de grote oven bevat recepten voor de magnetron. Bij elk recept staat precies hoe je de oven in moet stellen en op wel niveau je de bakplaat moet plaatsen. Hier zitten de verschillen bij de recepten die in beide boeken voorkomen. Bij de grote oven wordt vaak voorgesteld CombiSpeed te gebruiken, de combinatie van oven en magnetron, iets dat de andere oven niet heeft. Ook zijn er recepten die gebruik maken van de kerntemperatuur sonde.
Met andere woorden: de boeken zijn inderdaad toegespitst op de specifieke oven. Ze laten je met praktijkvoorbeelden kennis maken met alles wat je oven te bieden heeft. Er staan uiteenlopende recepten in, van soepen, voorgerechten, gestoomde groente, vlees, vis, vegetarisch tot taarten en andere desserts.
zaterdag 28 januari 2017
vrijdag 27 januari 2017
Siliconen
Al jaren gebruiken we siliconen keukengerei. Siliconen spatels, pannenlikken en bakvormen. Nooit heb ik er bij stilgestaan of het gebruik van al die siliconen spullen nou eigenlijk wel gezond is. Tot ik las in de handleiding van mijn nieuwe oven dat er geen siliconen bakvormen in mogen. De siliconen zouden de baksensor stuk maken. Hoezo maken siliconen de baksensor stuk? Dat moest ik uitzoeken.
Het blijkt dat siliconen een probleem hebben bij hoge temperaturen. Het Belgische testaankoop heeft een onderzoek gedaan https://www.test- aankoop.be/voeding/ voedselveiligheid/dossier/ siliconen-bakvormen. Vanaf 150 graden, maar vooral boven de 200, ontbinden siliconen in siloxanen die in je muffins en je oven terechtkomen en dat geld ook voor de toevoegingen. Hoe ongezond dat is weet ik niet, maar het is erg genoeg om de baksensor te beschadigen. Dat is toch niet zo’n prettig idee.
Het blijkt dat siliconen een probleem hebben bij hoge temperaturen. Het Belgische testaankoop heeft een onderzoek gedaan https://www.test-
woensdag 25 januari 2017
Twee ovens
De oven en magnetron in ons huis hebben we geerft van de vorige bewoners. Ze zijn 14 jaar oud. De deur van de oven ging al enige tijd niet meer goed dicht. Ja en als dan ook nog de deur van de magnetron afbreekt wordt het tijd om de boel te vervangen.
Dan ga je nadenken over wat je eigenlijk nodig hebt. Ik wou graag een stoomoven. Dat gaat ons helpen gezonder te eten. Een magnetron is erg handig voor ontdooien. En in de grote nis (60 cm) moet natuurlijk een volledige oven. We zijn een groot gezin met drie kinderen en willen hele kippetjes en kalkoen in de oven kwijt kunnen. Mijn vrouw stelt pyrolyse als voorwaarde. Uit ervaring blijkt dat ovens zonder pyrolyse, ook al hebben ze nog zo’n goede katalytische wanden, toch op den duur smerig worden.
We hebben twee nissen, een magnetrons van 38 cm en een ovennis van 60 cm waar we drie functies in willen: oven, magnetron en stoomoven. Nu blijkt dat de keuze voor de 38 cm nis heel beperkt is. Ja een magnetron. Maar 60 cm ovens met de combinatie van stomen en pyrolyse zijn er niet. Wel added steam, vitasteam of hoe het ook mag heten, maar niet echt stomen. Dus heb ik besloten om de nis van 38 cm te vergroten naar 45 cm.
Nis vergroten van 38 cm naar 45 cm
Het vergroten van de nis blijkt minder moeilijk dan gedacht. De bovenste plank heb ik met een oscillatietool zo strak mogelijk langs de wand afgezaagd en vervolgens 7 cm hoger gemonteerd met metalen L profielen. Aan de onderkant staat dat lelijk, maar niemand die dat ziet nadat de nis gevuld is met een nieuwe oven. Aan de bovenkant netjes afgewerkt met kit en klaar. Het deurtje van de kast boven de nis heb ik simpelweg ook 7 cm hoger geplaatst. Dat deurtje steekt nu aan de bovenkant een beetje uit, maar dat staat eigenlijk wel leuk.Nieuwe ovens kiezen
Met een 45 cm nis is de keuze plotseling een stuk groter. Ik heb gelezen dat je de stoomoven altijd boven moet plaatsen. Dit heeft te maken met de stoom die ontsnapt als je de oven open doet. De stoomoven moet dus in deze 45 cm nis. Miele heeft een interessante serie combi apparaten met magnetron en stoom. In de onderste nis kan dan een grote oven met pyrolyse. Dat zou een mooie oplossing zijn, maar is erg duur. Bovendien is het bij Miele zo dat het bedieningspaneel verandert naarmate je kiest voor een meer geavanceerd model in de serie. Als je bij een van de twee apparaten kiest voor een geavanceerd model, moet je dat bij de ander ook doen om de look en feel consistent te houden. Hetzelfde verhaal bij Siemens. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij Bosch Serie 8. Alle apparaten van deze serie hebben hetzelfde bedieningspaneel dat nog handig is ook. Bosch heeft geen magnetron stoom combi. Ze hebben wel grote ovens met magnetron functie. Onder hebben we gekozen voor zo’n beetje het topmodel. Pyrolyse, bratometer (kerntemperatuur sonde), baksensor, added steam (geen full steam), magnetron functie. Boven de goedkoopste serie 8 oven stoomoven combi. We hadden ook een pure stoomoven kunnen nemen, maar de combi heeft veel voordelen: de ovenruimte is groter, er kunnen dezelfde bakplaten in als de grote oven en er mogen siliconen bakvormen in. In de grote oven met baksensor mogen geen siliconen vormen omdat die blijkbaar de baksensor stuk kunnen maken. Maar die kunnen nu dus wel in de bovenste oven.Twee ovens
Vaak gebruik ik de bovenste oven om groente te stomen en de onderste als magnetron en/of oven. Maar in de praktijk blijkt het hebben van twee conventionele ovens ook heel handig. Als mijn vrouw muffins bakt in de kleine, kan ik de onderste voor het eten gebruiken. Je kan twee pizza’s tegelijk bakken, of je gebruikt de ene om een gerecht warm te houden terwijl de ander bezig is.
Abonneren op:
Posts (Atom)